telSpoed & crisis

Omgaan met een complexe scheiding: recept voor gedragswetenschappers

#kennisblogs voor professionals

Onze gedragswetenschappers hebben in een creatieve themabijeenkomst ‘Voeden en verbinden’ nagedacht over hoe zij vanuit hun rol zo goed mogelijk kunnen bijdragen aan het beschermen van kinderen. Dit deden zij aan de hand van vier thema’s. Geheel in de lijn van het thema, hebben zij een kookboekje gemaakt. Deze week deel 3 van de 4 thema’s: omgaan met een complexe scheiding:

Ingrediënten:
(wat heb je nodig?)

Enorm
vermogen om niet te oordelen

Dosis
kennis over de gevolgen voor de ontwikkeling van het kind

Voldoende
uitdrukkingsvaardigheden om het trauma en rouw bij kinderen en volwassenen bespreekbaar te maken

Afgemeten
analyse (op basis van richtlijn, landelijke werk wijze) waarbij op maat                               wordt gekeken en van daaruit planmatig gehandeld

Gepaste hoeveelheid
lef om grenzen in de strijd kunnen bepalen en te durven loslaten

Veel
duidelijkheid over rol van de gedragswetenschapper naar het gezin

Verfijnde
reflectievaardigheden

Grote
rol in het expliciet maken van wat er in de kamer gebeurt (parallel proces)

Bereiding:
(wat moet je doen?)

Begin met het verrijken van je expertise op de gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen/jongeren wanneer zij getuige zijn van de complexe scheiding tussen hun ouders. Dit kan je doen door het volgen van trainingen of workshops en door uitwisseling met collega’s d.m.v. een gesprek of themamiddag. Hierbij kan je overwegen om externe experts op dit gebied uit te nodigen. Daarnaast is het wenselijk om actuele wetenschappelijke literatuur te raadplegen.

Zorg er vervolgens voor dat jij deze expertise gevraagd en ongevraagd kan benutten, zowel bij direct als bij indirect contact met cliënten. Wanneer het gaat om indirect contact, is het noodzakelijk dat ouders weten wat de rol is van de gedragswetenschapper op de achtergrond. Het is dus belangrijk om deze rol expliciet te maken vanaf de start.

Daarbij is een specifieke rol weggelegd voor jou als gedragswetenschapper in de analyse van wat er speelt. Het vermogen om niet te oordelen is zowel bij de jeugdbeschermer als de gedragswetenschapper essentieel. Hoewel het nuttig is om je een mening te vormen over wat de ouders aan helpende en hinderende dingen doen, is het van  belang om vooral expliciet aan ouders te maken van wat er in de kamer gebeurt. Hiervoor is het nodig om door middel van metacommunicatie het onderliggende (parallelle) proces zichtbaar te maken. Jij als gedragswetenschapper kan dit proces ondersteunen.

Tot slot is er een bepaalde mate van lef nodig om onmogelijkheden onder ogen te kunnen zien en los te kunnen laten. Hiervoor is veel reflectie nodig waarin centraal staat, wat de casus met je doet en of dit je handelen belemmert. Jij als gedragswetenschapper hebt hierbij de expliciete rol om deze reflectie op gang te brengen.

Uit: Voeden en verbinden, recepten voor gedragswetenschappers van JBwest

Foto: Pixabay

Eerdere recepten:

Deel 1  Voorkomen seksueel misbruik: recept voor gedragswetenschappers

Deel 2 Gezinsgericht werken en cliëntparticipatie: recept voor gedragswetenschappers

 

 

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags